Ο δρόμος του γυαλιού

Η διαδρομή από την επιθυμία μέχρι την πραγματοποίηση, περνάει από την iGlass. Καλύπτοντας το όλες τις σύγχρονες ανάγκες, που απαιτούν την ενεργειακή αυτονομία των κτηρίων και το άρτιο αρχιτεκτονικό και αισθητικό αποτέλεσμα, η ομάδα της iGlass αναλαμβάνει να μετατρέψει τις επιθυμίες σας σε μία λειτουργική και υψηλής αισθητικής καθημερινότητα.
Κοπή
Κατά το στάδιο αυτό, οι υαλοπίνακες οι οποίοι προορίζονται για κοπή, επιλέγονται από τις θέσεις αποθήκευσής τους και εναποτίθενται στους πάγκους κοπής. Οι πάγκοι κοπής που διαθέτει η εταιρία μας, είναι αυτόματοι και εξοπλισμένοι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κατάλληλο λογισμικό βελτιστοποίησης κοπών. Αφού ο υαλοπίνακας λάβει τη θέση που πρέπει, πάνω στον πάγκο, η κεφαλή κοπής σαρώνει την επιφάνεια του γυαλιού και προχωρά στην κοπή του υαλοπίνακα στα, απαιτούμενα τεμάχια. Η κεφαλή του πάγκου κοπής, που κινείται αυτόματα με ακρίβεια χιλιοστού, καταλήγει στο άκρο της σε μια αδαμάντινη λεπίδα η οποία χαράσσει τον υαλοπίνακα. Όσο η λεπίδα αυτή χαράσσει τον υαλοπίνακα, χρησιμοποιείται ειδικό συνθετικό υγρό πάνω στη χάραξη, που εξασφαλίζει τη σωστή λίπανση (μειώνοντας το ρίσκο θραύσης του υαλοπίνακα).
Ροντέ
Μετά την κοπή, οι ακμές ενός υαλοπίνακα είναι κοφτερές με πολλές σημειακές και γραμμικές ατέλειες. Πέραν της άμεσης επικινδυνότητας, λόγω τον κοφτερών ακμών του, ένας ατρόχιστος υαλοπίνακας είναι πιο ευαίσθητος στη θραύση, είτε από κάποιο χτύπημα στις ακμές του (μηχανική καταπόνηση), είτε από θερμικό σοκ (ανομοιόμορφη επιβολή θερμικού φορτίου). Κατά τη λείανση, οι ατέλειες των ακμών του υαλοπίνακα μειώνονται ή εξαλείφονται καθιστώντας το γυαλί κατάλληλο για τις διάφορες εφαρμογές αλλά και για περαιτέρω επεξεργασία. Η πιο συνήθης επεξεργασία λείανσης γίνεται με την χρήσης μηχανής ροντέ. Ο κομμένος υαλοπίνακας τοποθετείται πάνω σε κινούμενη ερπύστρια, η οποία τον μεταφέρει προς μια διάταξη περιστρεφόμενων κοχλιών με αδαμάντινη επίστρωση στο πάνω μέρος τους. Σε αυτό το στάδιο, με την βοήθεια των αδαμάντινων κεφαλών που περιστρέφονται, λειαίνεται και στην συνέχεια γυαλίζεται (όταν αυτό απαιτείται) η ακμή του κομμένου γυαλιού (σόκορο), ομαλοποιώντας τις ατέλειες ενώ παράλληλα ειδικά διαμορφωμένες σωληνώσεις διοχετεύουν νερό που ψύχουν εργαλεία και υαλοπίνακες.
Τρύπες
Σε πολλές εφαρμογές, ειδικά των θερμικά επεξεργασμένων υαλοπινάκων, υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας οπών, λόγω της ανάρτησης τους με εξαρτήματα στήριξης ή για άλλους χρηστικούς και διακοσμητικούς λόγους. Οι υαλοπίνακες καταφθάνουν τοποθετούνται στο τρυπάνι, κομμένοι και τροχισμένοι στις επιθυμητές διαστάσεις. Η διάτρηση των υαλοπινάκων γίνεται κυρίως σε αυτόματα CNC μηχανήματα αλλά και σε απλούστερες χειροκίνητες μηχανές. Τα CNC είναι συνδεδεμένα, μέσω λογισμικού, με υπολογιστή, στον οποίο, μεταφέρονται, όλες τις γεωμετρικές πληροφορίες σχετικά με το πως πρέπει να επεξεργαστεί ο εκάστοτε υαλοπίνακας. Μετά το πέρας της επεξεργασίας ο υαλοπίνακας εισέρχεται σε ειδικό πλυντήριο για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα και να καταστεί κατάλληλος για την περεταίρω τυχόν επεξεργασία.
Εγκοπές
Σε πολλές εφαρμογές υαλοπινάκων, υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας εγκοπών, για χρηστικούς ή διακοσμητικούς λόγους. Η επεξεργασία των υαλοπινάκων γίνεται σε αυτόματα CNC μηχανήματα. Τα CNC είναι συνδεδεμένα, μέσω λογισμικού, με υπολογιστή, στον οποίο, μεταφέρονται, όλες τις γεωμετρικές πληροφορίες σχετικά με το πως πρέπει να επεξεργαστεί ο εκάστοτε υαλοπίνακας. Μετά το πέρας της επεξεργασίας ο υαλοπίνακας εισέρχεται σε ειδικό πλυντήριο για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα και να καταστεί κατάλληλος για την περεταίρω τυχόν επεξεργασία.
Αμμοβολή
Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται είτε για να μειώνει τη διαφάνεια ενός υαλοπίνακα ή για να δημιουργήσει διακοσμητικά σχέδια. Ένας υαλοπίνακας που έχει υποστεί αμμοβολή μπορεί στη συνέχεια να επεξεργαστεί και θερμικά, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο.
Μεταξοτυπία
Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται όταν χρειάζεται να αποτυπωθεί κάποιο χρώμα, ή σχέδιο στην επιφάνεια των θερμοσκληρυμένων γυαλιών για λόγους αισθητικής ή λειτουργικότητάς (αντι-ολισθητικές επιφάνειες, μείωση της περατότητας του φωτός του υαλοπίνακα κ.α.). Το βασικό πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής, έναντι άλλων τεχνικών βαφής (π.χ. οργανική βαφή) είναι η σταθερότητα και αντοχή του χρώματος, μιας και μετά την θερμική επεξεργασία (tempering) η κεραμική βαφή αναπτύσσει χημικούς δεσμούς με τα μόρια της επιφάνειας του υαλοπίνακα.
Ψηφιακή εκτύπωση
Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται όταν χρειάζεται να αποτυπωθεί κάποιο πολύπλοκο σχέδιο στην επιφάνεια υαλοπινάκων για διακοσμητικούς κυρίως λόγους. Το βασικό πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής, έναντι άλλων τεχνικών βαφής (π.χ. μεταξοτυπία) είναι ότι τα σχέδια μπορούν να υλοποιηθούν σε προηγουμένως ανέφικτες διαστάσεις, με ασύγκριτη ανάλυση και εστιακή ακρίβεια και με μοναδική χρωματική ένταση. Το τελικό προϊόν, εξευγενισμένο με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο ανταποκρίνεται στις πιο απαιτητικές αισθητικές απαιτήσεις, αλλά ικανοποιεί επίσης σε βιώσιμη βάση όλες τις λειτουργικές και υλικές απαιτήσεις.
Securit
Οι ανοπτυμένοι υαλοπίνακες υστερούν σημαντικά σε αντοχή έναντι κρούσης και σε μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές. Τα παραπάνω μειονεκτήματα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όταν ένα γυαλί σπάει δημιουργούνται μεγάλα και κοφτερά θραύσματα, ικανά να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό, το καθιστούν ακατάλληλο για μια σειρά εφαρμογών με αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας και μηχανικής αντοχής. Η κύρια τεχνική που εφαρμόζουμε ονομάζεται θερμική σκλήρυνση και είναι γνωστή ως securit (ή fully tempering). Με αυτόν τον τρόπο, η μηχανική αντοχή των υαλοπινάκων μπορεί να αυξηθεί μέχρι 5 φορές καθώς και η αντοχή του σε μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές. Η τεχνική αυτή έχει δυο στάδια. Αρχικά ο υαλοπίνακας ενώ είναι σε συνεχή κίνηση πρέπει να αποκτήσει ομοιόμορφα θερμοκρασία άνω των 650 οC και στη συνέχεια πρέπει να υποβληθεί σε απότομη και ομοιόμορφη ψύξη με αέρα σε συγκεκριμένη πίεση και χρόνο. Ψύχοντας το γυαλί απότομα, επιτυγχάνουμε την ανάπτυξη μόνιμων τάσεων στο εσωτερικό του. Θλιπτικές τάσεις αναπτύσσονται στην επιφάνεια και εφελκυστικές τάσεις στο εσωτερικό. Οι τάσεις αυτές είναι που καθιστούν τους θερμικά σκληρυμένους υαλοπίνακες, μηχανικά ανθεκτικότερους, καθώς τείνουν να εξισορροπήσουν τις εξωτερικά ασκούμενες μηχανικές φορτίσεις.
Τρίπλεξ
Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες ασφαλείας σε κατασκευαστικά έργα, όσο και οι εξειδικευμένες ζητήσεις σε υαλοπίνακες ασφαλείας έχουν προκαλέσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, καθιστώντας εφικτή την παραγωγή πολυστρωματικών υαλοπινάκων. Πολυστρωματικοί (laminated ή triplex) υαλοπίνακες, ονομάζονται οι υαλοπίνακες οι οποίοι αποτελούνται από 2 ή περισσότερα φύλλα γυαλιού συγκολλημένα μεταξύ τους με κάποιο συνθετικό μέσο. Τα πλεονεκτήματα και οι ιδιότητες των πολυστρωματικών υαλοπινάκων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Προσφέρουν ασφάλεια, βελτιωμένη ηχομειωτική επίδοση, αντοχή σε κρούση από χειρωνακτικά ή βαλλιστικά μέσα (αντιβαντάλ), αντοχή σε βολές όπλου (αλεξίσφαιρα), προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας (αντί UV), δομική ακεραιότητα σε περίπτωση θραύσης κ.α.
Διπλή υάλωση
Τα διπλά τζάμια είναι ο πλέον διαδεδομένος τύπος υάλωσης στα περισσότερα κτίρια και ανακαινίσεις κατοικιών. Μια τυπική διπλή υάλωση αποτελείται από δύο υαλοπίνακες που σφραγίζονται περιμετρικά σε ένα πλαίσιο αλουμινίου με συγκεκριμένο πάχος για να δημιουργήσουν δύο στρώματα γυαλιού με μια ενδιάμεση θήκη αέρα ή αερίου για καλύτερη μόνωση ενός χώρου. Αν και το ίδιο το γυαλί δεν είναι πολύ θερμομονωτικό, μπορεί όταν αυτό χρησιμοποιηθεί σε διπλή υάλωση, να σφραγίσει και να διατηρήσει ένα θερμομονωτικό φράγμα από τον εξωτερικό χώρο, προσφέροντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση ενός κτηρίου. Το κενό μεταξύ των γυαλιών σε ένα διπλό υαλοπίνακα συνήθως γεμίζεται με αέρα ή κάποιο αδρανές αέριο, όπως Argon, Krypton ή Xenon, τα οποία αυξάνουν την αντίσταση του παραθύρου στη μεταφορά ενέργειας. Η επιλογή των επιμέρους υαλοπινάκων ενός διπλού υαλοπίνακα μπορεί επιτύχει επίπεδα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και προστασίας από UV ακτινοβολία.
Εξαρτήματα
Τα εξαρτήματα γυαλιού αποτελούν την βάση για τη στερέωση, την ασφάλεια και τη στήριξη των υαλοπινάκων σε διάφορες εφαρμογές αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης. Αποτελούν το βασικό στοιχείο για τη δημιουργία μιας ασφαλούς και λειτουργικής εγκατάστασης γυαλιού, καθώς όχι μόνο βοηθούν να διατηρείται το γυαλί με ασφάλεια στη θέση του, αλλά παρέχουν επιπρόσθετα ένα διακοσμητικό στοιχείο στο συνολικό σχεδιασμό. Οι λύσεις που προσφέρουν τα εξαρτήματα μπορεί να κυμαίνονται από απλούς αποστάτες και στηρίγματα έως πιο σύνθετα όπως είναι τα εξαρτήματα σημειακής στήριξης ή μπάρες πανικού για τις γυάλινες πόρτες. Ο τύπος του κατάλληλου εξαρτήματος εξαρτάται από τη συγκεκριμένη εφαρμογή, το υλικό, το φινίρισμα καθώς και από το μέγεθος και το πάχος του υαλοπίνακα. Με τη σωστή επιλογή των εξαρτημάτων, μια γυάλινη κατασκευή μπορεί να επιτύχει τόσο μια αισθητικά άρτια και καλαίσθητη εμφάνιση όσο και ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας και λειτουργικότητας.
Συστήματα Υαλοπινάκων
Τα συστήματα υαλοπινάκων αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του σχεδιασμού και της κατασκευής των σύγχρονων κτιρίων. Όταν αναφερόμαστε στα σύστημα υαλοπινάκων κατά κανόνα εννοούμε τον συνδυασμό γυαλιού, πλαισίου, εξαρτημάτων, στεγανοποιητών και άλλων υλικών που δημιουργούν ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα. Καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών από τα πιο απλά συστήματα όπως είναι τα στηθαία ή οι ανοιγόμενες πόρτες έως τα πιο σύνθετα όπως οι αυτόματες πόρτες και οι γκιλοτίνες, σχεδιάζουμε συστήματα που εξυπηρετούν σημαντικές ανάγκες της καθημερινότητας, όπως η παροχή φυσικού φωτισμού, η ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και η προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Μελετημένα να προσφέρουν την απαραίτητη ενεργειακή απόδοση, την ασφάλεια καθώς και αισθητική, πετυχαίνουμε την επιθυμητή ισορροπία μεταξύ απόδοσης και άνετου και ελκυστικού χώρου.
Συσκευασία
Η φύση του γυαλιού είναι τέτοια, που το καθιστά ιδιαιτέρως εύθραυστο υλικό και το οποίο χρήζει ειδικής μεταχείρισης σε όλα τα στάδια της παραγωγής του. Ακόμα και η πιο μικρή αβλεψία σε κάποια από τις διεργασίες που υπόκειται, μπορεί να προκαλέσει φθορά ή ακόμα και καταστροφή του. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντική η συσκευασία ενός υαλοπίνακα και η προστασία του κατά τη μεταφορά του, στο έργο όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθεί. Στην iGlass έχοντας βαθιά επίγνωση των παραπάνω, έχουμε συστήσει ξεχωριστό τμήμα της εταιρίας το οποίο ασχολείται με τη συσκευασία των υαλοπινάκων, μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής τους. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε την παράδοση προϊόντων υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας. Το τμήμα συσκευασίας μας, είναι υπεύθυνο για την κατασκευή ξυλοκιβωτίων, ειδικά διαμορφωμένων, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν και να μεταφέρουν ικανό αριθμό υαλοπινάκων με ασφάλεια, χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση ειδικών αφρωδών υλικών στις γωνίες των ξυλοκιβωτίων, πάνω στα οποία επαφίονται οι υαλοπίνακες, ενώ παράλληλα τοποθετούνται και ειδικοί φελλοί ή άλλα υλικά μεταξύ των επιφανειών τους Τα αφρώδη αυτά υλικά είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να απορροφούν κραδασμούς που μπορεί να υπάρξουν κατά τη μεταφορά των υαλοπινάκων.
Top